Blog

A civilizáció titkai a modern tudomány szemszögéből

Június 10-én este 9 órakor háromrészes dokumentumfilmsorozat indul a Viasat History műsorán A civilizáció titkai címmel, amely a modern technológia segítségével formálja újra azt, amit a régmúlt korokról gondoltunk, és bemutatja, hogy hatott a klímaváltozás, a járványok és a vulkánkitörések az ókori Egyiptomi kultúrák hanyatlásától a Római Birodalom bukásáig. Cikkünkben néhány új felfedezést mutatunk be.

Miért élte át 3200 éve az emberiség a történelem legnagyobb hanyatlását?

Bő háromezer évvel ezelőtt mintha újraindították volna nyugaton az emberi civilizációt. Több társadalom omlott össze egyszerre, komplett írásrendszerek és nyelvek tűntek el örökre. A tudósok által összegyűjtött adatok pedig végre magyarázatot adtak a bronzkori civilizációk bukására, és kimutatták, hogy a klímaváltozás a múltunkat legalább annyira befolyásolta, mint a jövőnket fogja.

A kutatás kulcsa Egyiptom, az egyetlen ország, amely túlélte a bukást. Az egyiptomi civilizáció a Nílus völgyében gyűlt össze, és ebben a klímaváltozásnak nagyon fontos szerepe volt, hisz a korábban hatalmas füves területekkel rendelkező Szahara az évszázadok során elsivatagosodott, és emiatt az emberek a Nílus partján voltak kénytelenek letelepedni. És így voltak ezzel a környező népek, melyek mind kereskedelmi kapcsolatban álltak egymással – amennyiben az egyikük kiesett a képletből, az könnyen megával ránthatott mindenkit.

De a bronzkornak több különböző tényező vetett véget. Korabeli feljegyzések szerint I.E. 1200-tól egyre több fosztogató jelent meg Egyiptomban, a mediterrán térséget emellett éhínség és szárazság sújtotta, ami végül egy klímakatasztrófában csúcsosodott ki. Erre a tudósok csak most találtak bizonyítékokat korabeli pollenek vizsgálatából, illetve azoknak a planktonoknak a maradványaiból, melyekre a Földközi-tenger mélyén leltek rá. Ezek a leletek azt sugallták, hogy nem a felmelegedés, hanem a hőmérsékletcsökkenés állhat az egyre gyakoribb szárazság hátterében. A Földközi-tenger hőmérsékletének hirtelen csökkenése a csapadék mennyiségére is kihatott, és mivel akkoriban az emberek 99%-a gazdálkodásból élt, a konstans szárazság katasztrofális hatással volt az életvitelre.

Igazából az ókori pestis okozta a Római Birodalom bukását

A második évszázadban a Római Birodalom aranykorát élte. A mediterrán-térségben melegedett az éghajlat, a vulkáni aktivitás is gyér volt, mindez pedig hozzájárult ahhoz, hogy Róma meg tudta erősíteni Birodalmát, melyben anno 70 millió ember élt. A mezőgazdaság gyorsan fejlődött és elterjedt az urbanizáció is: Rómában egymillió ember élt, és egy ekkora embertömegnek nagyon sok ellátmány kellett, szóval a kereskedelem az egész kontinensen virágzott.

A rómaiak azonban a fejlődés paradoxonával szembesültek. Azok az erők, melyek Róma dinamikus növekedését táplálták, egyben meg is betegítették a lakosságot. A birodalomban jelen lévő baktériumok is kihasználták az urbanizáció és a kereskedelem előnyeit. Ráadásul Róma híres fürdőit naponta többezer ember használta, és ezek vizét nem cserélték túl gyakran. A fürdők hemzsegtek a baktériumoktól, a rómiak meg azt hitték, a fürdés egészséges dolog, nem sejtették, hogy mennyire veszélyes. Az ívóvízellátás is ki volt téve a fertőzésnek. Mindenki ugyanahhoz a kúthoz járt a saját vödrével, amit a vízbe merítve otthagyta a hozott baktériumot, a következő pedig a sajátja átadása mellett magával vitte az előző kórokozóját. Mindemellett hiányzott az alapvető higiénia a birodalomból, a szemetet és a székletet a házak melletti gödrökbe ürítették, és a tudósok szerint ebben az időszakban jelent meg egy halálos maláriaváltozat is Itáliában. És ez még nem minden: 165-ben egy új, gyorsan terjedő betegségről kezdtek el beszélni, amit a keleti tájakról visszatérő katonák hoztak be a birodalomba. Ez volt az antoniusi pestis, amely a fertőzöttek 10-20%-ával végzett.

Nincsenek pontos adataink arról, hogy pontosan hány áldozata volt a pestisnek, de a legújabb kutatások azt kimutatták, hogy a gazdasági fejlődés a második század végén hirtelen és drámaian véget ért. Ehhez pedig a sarkvidékről származó leletekben talált ólomszennyezés mértékének drasztikus csökkenését vették alapul, ugyanis a pénzveréshez akkoriban ólmot használtak, a jóval kevesebb ólom jóval kevesebb fizetőeszköz verését jelentette, ami egyértelműen utalt a gazdaság gyors visszaesésére. Rómát tehát nem politikai érdekek fertőzték meg, hanem tényleges betegségek.

Még ennél is többet árul el nagy birodalmak és korszakok végéről A civilizáció titkai című dokuszéria – kizárólag a Viasat History-n.

Előzetes

Műsor

Összefoglaló

A civilizáció titkai

Sorozatunk bemutatja, hogyan alakítja a modern tudomány az őskorról való ismereteinket – bemutatjuk a több mint 3000 évvel ezelőtti bronzkori civilizációk bukását, a klasszikus civilizáció felemelkedését, valamint a Római Birodalom bukását. Vezető történészek mesélik el, hogy a bolygónkról szerzett új adatok miként adnak új meglátásokat arra vonatkozóan, hogy a klímaváltozás, a világjárványok és a vulkáni tevékenységek milyen hatással voltak az emberiség történetére az ókori Egyiptomtól kezdve Róma bukásáig. Az ősi pollenből, barlangképződményekből, emberi DNS-ből és a sarkvidéki jégbe zárt vulkáni és őskori szennyeződés-maradványokból szerzett bizonyítékok alapján felfedezzük, milyen sérülékeny az emberiség a környezet gyors változásaira, valamint hogy az emberiség saját ujjlenyomata sokkal régebbre nyúlik vissza a Földön, mint azt hittük.

Kapcsolódó műsorok